Ne kupajte se u sarajevskim rijekama!

Apel građanima: Strogo zabranjeno kupanje u rijekama

Općine dužne na obalama rijeka postaviti table s upozorenjima

Zbog svakodnevnog izlijevanja kanalizacije u rijeke, bacanja smeća uz vodotoke i nepostojanja kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i ovog ljeta je strogo zabranjeno kupanje u Miljacki, Zujevini, Željeznici i Bosni.

Mikrobiološke analize pokazuju da su rijeke higijensko-epidemiološki neispravne. Zbog toga već godinama apeliramo na građane da se u njima ne kupaju, jer tako zagađene predstavljaju veliku opasnost po njihovo zdravlje, kaže za „Avaz" Lejla Hatibović, rukovodilac Odjeljenja higijene Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

- S obzirom na ovakvu situaciju, sve općine su dužne na obalama rijeka postaviti table s upozorenjima kako bi kupačima skrenuli pažnju da rashlađivanje u rijekama predstavlja veliku opasnost po zdravlje. Plivači lako mogu dobiti neko od crijevnih ili kožnih oboljenja - rekla je Hatibović.

Prema njenim riječima, građani spas od ljetnih vrućina mogu potražiti na deset sarajevskih bazena, gdje vodu stalno kontrolira Zavod za javno zdravstvo KS. Analize su pokazale da je voda ispravna u Olimpijskom bazenu "Otoka", na "Termalnoj rivijeri", na bazanima na Ilidži te u nekoliko gradskih hotela.


08/07/2011 Dnevni avaz


Share this