Naftna mrlja na Drini

Drina je zagađena mazutom, koji je ovaj put stigao iz susjedne Srbije.
Da li će biti ikakve reakcije nadležnih organa?


 

Eko-skandal - Izlijevanje mazuta u Srbiji ugrozilo Drinu ...

Na poziv ekološkog pokreta iz Priboja i njihovoj dojavi o incidentu koji se desio 3. januara u pogonu FAP-a, odnosno njihovog preduzeća "Deo-stan" koje se bavi grijanjem, došlo je do izlijevanja u rijeku Lim oko tone mazuta.


Umjesto da poduzme hitne mjere na čišćenju rijeke, nadležni u ovoj srbijanskoj općini odlučili su se da problem "riješe" ispuštanjem vode iz akumulacije HE Potpeć kod Priboja, čime su ga samo preselili u BiH. Naftna mrlja koja se kretala vodotokom Lima prošla je Rudo i stigla u korito rijeke Drine na području BiH.

Kako kaže predsjednik ekološkog udruženja iz Višegrada Dragan Glogovac, mrlja je već stigla do gornjeg drinskog jezera iznad HE Višegrad. Pretpostavlja se da će se govoriti o milionskim štetama nakon što se mazut akumulira u jezero HE.

Masne mrlje na Limu primijetili su i članovi SRD "Jezero" iz Rudog.

- Vidjeli smo da se radi o mazutu i kontaktirali smo kolege u Priboju tražeći da prijave slučaj i da nas obavijeste zašto je došlo do ispuštanja mazuta - izjavio je za "Avaz" Vojislav Topalović, predsjednik SRD "Jezero" iz Rudog.

Predsjednik ekološkog ribarskog udruženja "Drinska jezera" iz Višegrada Duško Andrić potvrdio je za „Avaz" da su njegove ribarske patrole spremne da čim primijete nataloženi mazut krenu u akciju čišćenja Drine.

Pokušavaju zataškati slučaj

- Ja sam obišao kompletan potez od Uvca do FAP-ove kotlovnice. Čak sam nelegalno ušao u fabrički krug, pošto nijesam dobio dozvolu za ulazak, te došao do mjesta havarije.

Srbija pretendira da bude članica EU, a potpuno je indolentna na ovakve pojave. Umjesto da sama, kao počinilac, alarmira javnost i građane, upozori susjednu državu kojoj pričinjava štetu, zatraži eventualnu pomoć za sanaciju, oni pokušavaju zataškati slučaj i zagađivača prikriti. Pri tom zaboravljaju da će se isto ovo zagađenje vratiti u Srbiju, Savom, iz koje pola Beograda pije vodu - kazao je za "Dnevni avaz" Milorad Mitrović, izvršni direktor NVO "Breznica" iz Pljevalja i član Odbora direktora Agencije za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu turizma Crne Gore.

Autor: Al. B. - M. An.

17/01/2008 Dnevni Avaz


Share this