Mogući uzroci zagađenja Vrela Bosne

Dvadeset dana je prošlo od prvih vijesti o otkriću fekalnih bakterija u vodama Vrela Bosne. Reakcija nadležnih institucija i medija jedva da ima, a za sada se oglasila samo nekolicina nevladinih organizacija i KJU "Vrelo Bosne". Na teren su izašli i federalni inspektori, no na osnovu njihovog učinka u mnogim prethodnim slučajevima može se već sada pretpostaviti da njihovi napori neće rezultirati otkrivanjem uzroka.
Dobro će biti ako opet za sve ne budu optužene životinje i ptice, ili čak i vojske iz prošloga rata, što su neki od "identifikovanih" zagađivača o kojima smo do sada mogli čuti od nadležnih službi.

Pokušajmo razmotriti moguće uzročnike zagađenja.

  1. Kanalizacija sa olimpijskih borilišta

Istraživanja koja su rađena uoči Olimpijade 1984. su pokazala da vode sa područja Igmana i Bjelašnice na kojima su izgrađena olimpijska borilišta i hoteli, završavaju na Vrelu Bosne. Nakon toga je napravljena kanalizacija od Babinog dola do Hadžića koja je trebala da prikupi sve otpadne vode iz novoizgrađenih objekata na Igmanu i Bjelašnici i tako spriječi zagađenje voda Vrela Bosne. S obzirom da dužinu trase (preko 12km) i prirodu terena preko kojeg ide (karst) već tada je bilo suprotstavljenih mišljenja u vezi njene dugotrajne učinkovitosti i mogućnosti održavanja.
Nekoliko godina nakon rata, na Bjelašnici, u Babinom dolu se desila eksplozija nekontrolisane gradnje, izgrađena je benzinska pumpa, zatim i na desetine novih objekata, čiji kapacitet daleko premašuje skromne kapacitete nekadašnjih olimpijskih hotela. Kanton je našao sredstva za izgradnju gasovoda od Sarajeva do Bjelašnice, no u samu kanalizacionu mrežu, sudeći po jadnom stanju u kojem se ona sada nalazi, nije izgleda uložena niti jedna jedina marka.
S obzirom na prirodu terena preko kojeg prolazi, koji je uglavnom kraški, na kojem vremenom, usljed djelovanja atmosferskih voda dolazi do slijeganja terena, veliko je pitanje da li postojeća kanalizacija uopšte radi?
Također, s obzirom da je prvobitno kanalizacija bila predviđena za daleko manji broj korisnika u odnosu na današnji, veliko je pitanje da li njen kapacitet, čak i ako bi bila u potpuno ispravnom stanju, može u potpunosti zadovoljiti potrebe novih objekata?
S obzirom na haotičnu izgradnju novih objekata na Bjelašnici i Igmanu, da li uopšte možemo biti sigurni da li su svi oni priključeni na kanalizacionu mrežu?

"Eko akcija" je ustanovila da se postojeća kanalizacija izlijeva u okolni prostor. S obzirom na prirodu terena na kojem se to dešava, to je vjerovatni glavni uzročnik zagađenja vode na Vrelu Bosne!
Nažalost, to vjerovatno nije i jedino mjesto na kojem kanalizacione vode dospijevaju u porozno, krečnjačko tlo Igmana i Bjelašnice.


2. Životinjski svijet Igmana i Bjelašnice

U izjavi rukovodioca Službe za sanitarnu zaštitu i kvalitet voda KJKP "Vodovoda i kanalizacija" datoj 31. maja radio Sarajevu je navedeno da su glavni uzročnik zagađenja vode na Vrelu Bosne životinje i ptice koje obitavaju na Igmanu.

Da, životinje i ptice ponekad zaista mogu biti odgovorne za zagađenje vodenih tokova. Međutim, do sada nismo bili u prilici da vidimo rezultate bilo kakvih istraživanja koja bi navela predstavnika "ViK"-a da dođe do gore navedenog zaključka. Bilo bi zaista prijatno iznenađenje vidjeti da se tako visokosofisticirana istraživanja  redovno obavljaju i u našoj zemlji.
Životinje i ptice na Igmanu i Bjelašnici nisu od jučer, niti je njihovo broj naglo narastao zadnjih mjeseci. Da su oni zaista uzročnik zagađenja vode na Vrelu Bosne, ono bi praktično oduvijek bilo zagađeno fekalnim bakterijama, uz veća i manja sezonska odstupanja,  i kao takvo prepoznato i u narodu i u nauci kao vjerovatni izvor zaraze.
Na stranu činjenica da su na Igmanu i Bjelašnici divlje životinje jako rijetke, jer su krivolov i nekontrolisani lov doveli do toga da je na ovim planinama jako teško vidjeti bilo šta krupnije od vjeverice, pa gotovo kao gorki sarkazam zvuči pretpostavka da njihov sadašnji broj može biti uzrok ovakvog zagađenja.

3. Planinarski domovi i fekalna zagađenja nastala na Igmanu i Bjelašnici za vrijeme rata 1992.-1995.

U izjavi rukovodioca Službe za sanitarnu zaštitu i kvalitet voda KJKP "Vodovoda i kanalizacija" datoj 4. juna radiju Slobodna Evropa životinje i ptice su ovaj put amnestirane, a kao mogući uzrok zagađenja vode na Vrelu Bosne ovaj put su imenovane neidentifikovane privatne kuće i planinarski domovi na Igmanu, kao i fekalije koje su gore ostavile razne vojske za vrijeme rata 1992.- 95.
Koliko je nama poznato, na Igmanu privatnih kuća nema, postoje ukupno tri planinarska doma, Hrasnički stan, Javornik i Prijatelj prirode koji su izgrađeni prije nekoliko decenija. 
Vrijedi sličan zaključak kao i u prethodnom slučaju, da su planinarski domovi zaista uzročnik zagađenja vode na Vrelu Bosne, ono bi već nekoliko decenija bilo zagađeno fekalnim bakterijama,  i kao takvo prepoznato i u narodu i u nauci kao vjerovatni izvor zaraze.
Teorija o ratnim fekalijama kao mogućem uzročniku zagađenja je još nevjerovatnija.  Bakterija escherichia coli, pronađena u uzorku vode sa Vrela Bosne se obično koristi kao indikator nedavnog zagađenja vode fekalijama, tek je jedno istraživanje nedavno sprovedeno u Irskoj pokazalo da u vrlo specifičnim uslovima, koji ni izbliza ne liče na uslove koji vladaju na Igmanu, ova bakterija može živjeti i do devet godina, što je još uvijek puno manje od petnaest, koliko je prema navodima stručnjaka ViK-a, naša bakterija-rekorder uspjela da preživi.


U sljedećem nastavku: Kako očistiti vode Vrela Bosne?

Eko akcija
09/06/2010


Share this