Mještani sela Duge odbranili svoje vodopade

Vodopadi neće biti ugroženi hidroelektranom
 
Kantonalni sud poništio okolišnu dozvolu Dragi Lukendi za izgradnju mini hidroelektrane na vodopadu rječice Buk...

Stanovnici bošnjačkog sela Duge kod Prozora, nakon 20 godina, konačno su odahnuli. Sada su sigurni da više niko neće izgradnjom mini hidroelektrane uništiti prekrasne vodopade u njihovom selu, taj jedinstveni prirodni fenomen, a oduzimanjem vode za navodnjavanje neće biti ugrožena njihova egzistencija.

Radost na lica mještana Duga vratio je Kantonalni sud Mostar, koji je donio presudu o poništavanju rješenja Žalbenog vijeća Vlade HNK, kojim je firmi "Eco Energy" Drage Lukende iz Širokog Brijega data okolišna dozvola za izgradnju mini hidroelektrane, instalirane snage 980 KW na vodopadu rječice Buk u Dugama.

Nenadležan organ

Kantonalni sud, kojim je predsjedavala Mira Košarić, utvrdio je da je Žalbeno vijeće Vlade HNK nenadležan organ i da nije moglo poništiti rješenje Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline kojim Dragi Lukendi nije dozvoljena izgradnja mini hidroelektrane.

Prilikom uskraćivanja okolišne dozvole Dragi Lukendi Ministarstvo se rukovodilo odlukom Doma za ljudska prava iz 2001. godine da stanovnici Duga imaju pravo da žive u prirodnom ambijentu i da ni na koji način njihova egzistencija ne smije biti dovedena u pitanje. Sud je utvrdio da je u drugostepenom odlučivanju bila nadležna Vlada HNK i da se to nije moglo prenijeti na ad hok formirano tijelo.

Žalba nije dozvoljena

Stanovnici Duga ne kriju oduševljenje što je pravna država u njihovom slučaju funkcionirala na pravi način. Posebno su zadovoljni što na kraju presude Kantonalnog suda stoji klauzula da žalba nije dozvoljena.

Ističu da ljepši vjesnik proljeća u njihovo selo nije mogao doći i da će naporne i obimne ratarske radove na svojim plodnim njivama narednih dana raditi s još više poleta i optimizma jer su sada sigurni da im poslije svega šta su preživjeli prije, u toku i nakon rata, neće biti oduzeta voda bez koje ovdje nema života.

Nisu znali za raspravu

Interesantno je da usmenoj raspravo o žalbi, zakazanoj 30. aprila 2008. godine nisu prisustvovali predstavnici Duga, jer nisu ni znali za to pošto je poziv za raspravu objavljen samo u "Večernjem listu" i na Internetu. I pored toga, Žalbeno vijeće, u jednonacionalnom sastavu, poništilo je rješenje Ministarstva.


Autor: H. MANOV

19/03/2009 Dnevni Avaz


Share this