Mjerenja ne spašavaju Zeničane od trovanja

Stanovnici zeničkog naselja Tetovo jučer su zatražili pojašnjenje od općinskih otaca čemu služi Komisija za praćenje stanja okoliša koja dvjema mobilnim mjernim stanicama svakodnevno evidentira i na internetu objavljuje rezultate zagađenja, ako od toga Zeničani nemaju skoro nikakve koristi osim što znaju koliko su progutali smoga i prašine.

- Osim što svojim instrumentima potvrdi ono što i mi osjetimo i vidimo golim okom, Komisija nije zatražila da načelnik Husejin Smajlović hitno piše "Mittalu" i Federalnoj inspekciji i zahtijeva smanjenje zagađenja. Očigledno je da je to komisija za kupovanje vremena za potrebe "Arcelor Mittala" - kaže za "Dnevni avaz" predsjednik Mjesne zajednice Tetovo Enver Hasanbašić.

U javnom proglasu jednog od najugroženijih zeničkih naselja traži se odgovor na pitanje o "svrsishodnosti mjernih stanica, ako niko neće djelovati kada one pokažu vrijednosti za uzbunu".

- Već smo tražili od Smajlovića da nam kaže zašto nije ništa poduzeo da se ispita stepen kontaminacije zemljišta u Tetovu. Naši zahtjevi da nam neko odgovori trebamo li sijati bašte i ubirati voće, jer mjerenja pokazuju da ne trebamo, ostaju po ladicama - kaže Hasanbašić.

Općinska administracija jučer se nije oglašavala povodom zahtjeva Tetovljana.


01/02/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this