Novi protest protiv MHC Luke

Izvođač radova na mini hidroelektrani Luke na rijeci Željeznici u fojničkoj MZ Gojevići, firma "Eskimo" iz Travnika, prekjučer popodne otpočela je sa radovima i pored odluke Općinskog vijeća Fojnica od 6. novembra da se radovi obustave dok se ne preispitaju zakonitosti dodjeljivanja dozvola.

Nakon toga došlo je do okupljanja mještana Luke i Dusine, na čijoj teritoriji bi se trebala graditi ta MHC. Radovi su obustavljeni, a i jučer se okupilo stotinjak mještana koji su mirnim putem izrazili protest zbog početka radova na MHE Luke.

Traže dokaze

- Došli smo da vidimo koji su problemi mještana i zbog čega su se okupili. Zatražili smo da sve što su nam ovdje kazali potkrijepe dokazima. Dogovorili smo sastanak sutra (danas op. a) u 10 sati u MZ Bakovići. Očekujemo da će obje strane dostaviti policiji te dokaze - rekao nam je načelnik Policijske uprave Kiseljak Ivo Marušić.

- Mi ćemo obustaviti radove i vidjeti šta ćemo dalje. Oni mi traže dokumentaciju, ja je ne mogu svakome davati. Ja dokumentaciju dajem na uvid inspektorima i onima koji su mi je dali. Nije moje da tražim asistenciju policije, asistenciju treba da traži onaj ko mi je izdao građevinsku dozvolu - kaže direktor firme "Eskimo" Fadil Sejdić.

Iako je postignut dogovor o sastanku, okupljeni mještani nisu se razišli do popodnevnih sati jer smatraju da bi njihovim odlaskom izvođač ponovo započeo radove.

Podrška vijećnika

I dok su mještani protestvovali, u Fojnici je bio zakazan nastavak 10. sjednice Općinskog vijeća. Nakon usvajanja dnevnog reda pojedini vjećnici su tražili da im presjedavajući OV Vinko Protuđer objasni razloge prekidanja prošle sjednice. Kako kaže vijećnik Andrija Lekić, pošto im predsjedavajući nije objasnio razlog završetka prošle sjednice OV, niti ih je upoznao sa novom situacijom oko izgradnje MHC Luke, vijećnici SDP-a, SBiH, koalicije HSS, NHI napustili su sjednicu.

Nekoliko vijećnika, kao i sam predsjedavajući došli su do mjesta okupljanja građana u Lukama i kako kažu, dali podršku ovim mještanima.

                                                                                                                                                      Autor: H. ČUKLE


11/11/2009 Dnevni Avaz


Share this