Mještani Duga ne odustaju od borbe: Hoće li mini hidrocentrala uništiti prelijepe vodopade?!

Mještani Duga već godima se bore protiv Drage Lukende iz Širokog Brijega, vlasnika firme  "Eco Energy", koji je od Općinskog vijeća Prozor početkom 2007. godine dobio koncesiju za gradnju mini hidrocentrale na rječici Buk u blizini ovog sela. Muriz Mustajbegović kaže da je lokalitet na kojem se planira graditi hidroelektrane, vrelo Krupić s vodopadima kod sela Duge, zaštićen zbog svojih prirodnih estetskih osobina. Rješenje je donio Zemaljski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti 1958. godine, kada je ovaj lokalitet stavljen pod zaštitu države kao prirodna rijetkost.

"S obzirom na to da je vrelo Krupić s vodopadima zaštićeno, u skladu sa zakonom o zaštiti prirode nije dozvoljena bilo kakva gradnja. Koncesija za gradnju mini hidroelektrane dodijeljena je nezakonito firmi "Eco Energy", suprotno zakonu o koncesijama, i to putem samoinicijativne ponude bez javnog oglasa. Mi nismo ni znali za to", kaže Mustajbegović.

Mještani, povratnici u Duge, koji su protjerani tokom agresije na BiH, poručuju da samo žele mir i svoj tradicionalni način života, te se oštro protive bilo kakvom ukopavanju cjevovoda ispod ceste. Gradnja i polaganje cjevovoda u trasu puta koji prolazi između kuća najdirektnije bi ugrozili desetine stambenih objekata i lokalnu džamiju.
"U dužem periodu bio bi onemogućen prolaz jedinim putem između dva dijela sela Duge. Uništena bi bila komunalna infrastruktura, vodovod, PTT mreža i dio kanalizacije. Mještanima sela bilo bi onemogućeno korištenje vode za navodnjavanje i sanitarne potrebe domaćinstva - tvrdi Mustajbegović.
Do danas, kaže, nisu riješeni ni zahtjevi za zaštitu zakonitosti u vezi s izdavanjem koncesije i okolišne dozvole za gradnju mini hidroelektrane. Mustajbegović upozorava da Kantonalni sud u Mostaru ne rješava u roku njihove zahtjeve, za razliku od onih koje je uputila firma "Eco Energy", zbog čega su podnijeli prigovor i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.
Nakon što je bivša općinska administracija nakon rata izdala dozvole firmi "Eco Energy" za gradnju mini hidorecentrale, mještani su se žalili Domu za ljudska prava BiH, koji je 2000. donio odluku u njihovu korist i zaustavio bilo kakvu gradnju na ovom lokalitetu.

06/12/2011 Dnevni Avay


Share this