Kolektor je bio začepljen godinama!

Obilna kiša koja je jučer padala na Bjelašnici, nije spriječila održavanje Trećeg festivala ekologije, ljekobilja, zdrave hrane i turizma, ali kako kažu organizatori, nije bilo onako kako je zamišljeno. Trebalo je biti tridesetak izlagača, a bilo ih je samo 10. Planirali su i akciju čišćenja Bjelašnice, međutim, kiša je to spriječila, kazala nam je Muamera Šehić, portparol ZOI '84, koji je organizator.

Odlaganje smeća

No, sve je to zasjenio Sedik Selimović iz ZOI '84, koji je upozorio na problem odlaganja smeća te na uzroke zagađenja vode na Bjelašnici i Igmanu.

- Najveći problem je kanalizacija iz apartmana, koja se priključuje na glavni odvod, kao i oborinske vode. Taj je kolektor bio začepljen godinama i ja sam upozoravao na to, ali niko nije reagirao. Sve fekalne vode išle su prema Vrelu Bosne. Iako su to svi znali, nadležni su izdavali dozvole za gradnju. Zamislite samo da se pojavi virus dizenterije, koji čak i u hlorisanoj vodi može da ostane do 20 dana? Šta bi se desilo da ovo zagađenje prodre dublje do izvora iz kojih crpimo vodu? Trenutno nema opasnosti, jer je voda na slavinama čista, ali ako se zagađenje pojavi u cijevima iz kojih pijemo vodu, onda bi to bilo trajno i mogli bismo zavrnuti slavine narednih 50 godina - alarmantno upozorava Selimović.

Nisu održavali

Selimović je dodao da je kolektor iznad Hadžića i dalje suh, što znači da kanalizacija i dalje otječe prema Vrelu Bosne. Nadležni iz "Vodovoda i kanalizacije", kako kaže, pravdaju se da nisu mogli da urade određeni dio zato što je područje minirano, što nije istina.

- Deminirano je šest metara oko osovine kolektora. Oni taj dio nisu održavali, teren je zarastao pa ne znaju ni gdje su im šahtovi. Jedino me ohrabruje činjenica da se nešto počelo raditi, ali o tome je trebalo ranije alarmirati javnost - kaže Selimović.


27/06/2010 Dnevni Avaz


Share this