Kanjon Neretve

Opis

Samo jedna rijeka Hercegovine je uspjela savladati poniranja i uz pomoć svojih pritoka stvoriti jednu od najljepših dolina. To je rijeka Neretva. Ona je kroz milione godina uspjela savladati moćne planinske džinove i stvoriti jedan od najimpresivnijih kanjona. Izvorište rijeke Neretve je ispod Zelengore u području Borča, na nadmorskoj visini od oko 800 metara, ulijeva se u Jadran ispod Metkovića 10 km širokim ušćem. Sa dužinom toka od 228 km i površinom sliva od 11 840 kilometara kvadratnih je i najveća pritoka Jadrana.

Za razliku od drugih bosanskih rijeka, Neretva ne želi da se probije prema sjeveru. Nastavljajući u pravcu između masiva Visočice i Bjelašnice na sjeveru i Crvnja i Prenja na jugu protiče kroz niz klisura i kanjona, te manji broj plodnih kotlina. Ovaj izvorišni dio ima tzv. Dinarski tok koji obišavši sa sjevera masiv Prenja, negdje oko ušća Rame skreće ka jugu i kroz veličanstvene kanjone i klisure probija se do mostarske kotline gdje gubi karakteristike plahovite planinske rijeke.

Zbog planina kroz koje se probija, zbog svojih kraških pritoka i obilnih vrela uz samo korito, zbog svoje plahovitosti sa neprekidnom smjenom brzaka, slapova i virova, zbog svoje izvanredne čistoće i bistrine, Neretva je pravi biser prirode osobito u svom gornjem toku uzvodno od Konjica sa velikim brojem endemskih vrsta flore i faune.

Galerija

Karta

<?php
$block = module_invoke('gmap_location', 'block', 'view', 0);
print $block['content'];
?>

Ostalo

Status: 
Rezervat prirodnih predjela
Zakon o zaštiti prirode BiH, ("Službeni list SR BiH", broj: 4/65, od 5. februara 1965. godine)