JP Nacionalni park Una: Zbog čega se kaska u mjestu?

Iako je Dom naroda Parlamenta FBiH prije godinu i po usvojio Prijedlog zakona o Nacionalnom parku Una, čime je utemeljen treći nacionalni park u BiH, dosta toga nije urađeno da zaživi novo javno preduzeće, koje bi i nosilo ime NP Una.

Istina, radi se na Prostornom planu i definiranju granica Nacionalnog parka, koji će obuhvatiti prostor USK i manji dio Livanjskog kantona, prezentiran je Nacrt master plana razvoja turizma u sklopu budućeg parka i imenovana su četiri od pet članova Nadzornog odbora NP-a Una. Ovo su prvi koraci u aktivnostima da NP Una zaživi u praksi u smislu zaštite prirodnog bogatstva i razvoja turizma.

- U Vladi USK svjesni smo značaja Nacionalnog parka Una i u projekciji budžeta za 2010. godinu predvidjeli smo 50.000 KM. Ova suma uz 100.000 KM koje je osigurala Vlada FBiH činila bi početni kapital ovog javnog preduzeća - kaže v. d. ministra privrede u Vladi USK Himzo Mulahalilović.

On smatra da će početak rada NP-a Una podstaći razvoj ne samo turizma nego i tridesetak pratećih djelatnosti. Jedan od važnih zadataka u tom planue, prema riječima Mulahalilovića, jeste putna infrastruktura, pa je Kantonalna vlada s Direkcijom za ceste USK osigurala 200.000 KM za pripremu za asfaltiranje ceste Kulen-Vakuf Martinbrod.

Bihaćka firma RIZ Krajina prije godinu i po počela je graditi ekološko-turističko naselje kod Martinbroda i već je uložila oko dva miliona KM u bungalove i hotele. Izgradnja je stala zbog ekonomske krize, ali i zastoja u realizaciji projekta NP Una.

- Bez realizacije projekta parka nema ni razvoja turizma na USK. Potrebno je zaista ozbiljno raditi na ovom projektu, jer vrijeme prolazi - kaže Rifet Tahrić, direktor firme RIZ Krajina.


04/01/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this