Iznenadna posjeta inspektora "Arcelor Mittalu"

- Pod velikim smo pritiskom. Do sada smo izdali više od 56 prekršajnih naloga, a prijave e-mailom, telefonom, faksovima govore da je subotom i nedjeljom dolazilo do povećanja zagađenja, pa smo se odlučili na stalnu kontrolu u Željezari Zenica. Nedavno smo imali jedan vrlo ozbiljan sastanak s novim direktorom ove kompanije. U odnosu na ranijeg direktora dobili smo pozitivne signale i mislim da ćemo štošta za jedan relativno kratak period popraviti - kazao je Tirak prilikom ulaska u pogone.

On je istakao kako "inspekcija treba voditi računa da ipak kompanija radi i da nešto privređuje u ovom kraju", te da su prethodni ulasci inspekcije značajno popravili stanje u elektrici, koja je bila velika opasnost po život ljudi.

Aziz Mujezinović, direktor Departmenta za ekologiju "Arcelor Mittala", kazao je da ova kompanija "u posljednje vrijeme dobro sarađuje s inspekcijom i to u stručnom smislu".

Tetovo tuži 

Mještani zeničke Mjesne zajednice Tetovo tokom vikenda su prikupljali potpise za podnošenje tužbe protiv "Arcelor Mittala", zbog ugrožavanja normalnog života, enormnog zagađenja i buke. Prema podacima Štaba Civilne zaštite ZDK, ova služba dnevno u prosjeku zaprimi deset do dvadeset žalbi na probleme iz "Mittala".


26/10/2009 Dnevni Avaz


Share this