Iz godine u godinu sve je više mineralnih ulja

Analiza mineralnih ulja u uzorcima snijega, koji svake godine uzimaju stručnjaci iz "Vodovoda" sa područja Sarajevskog polja, pokazala je tendenciju porasta ove štetne materije iz godine u godinu. Njihova svakodnevna apsorbcija u naša dragocjena podzemna izvorišta, sa kojih se osigurava 90 posto pitke vode za grad, povećava rizik da se jednog dana ulja pojave i u vodi koju pijemo, kazao je za "Dnevni avaz" Munib Kučuk, rukovodilac Službe sanitarne zaštite i kontrole vode.

- U tom slučaju vodu iz slavine više ne bismo smjeli piti. Rezultati analiza uzoraka snijega uzetih u februaru prošle godine na području Lužanskog puta, Hrasničke ceste, Igmanskog puta, naselja Glavogodina, Stojčevca, Velike aleje te na području od Vrela Bosne do Plandišta pokazali su raspršenost 2,40 kilograma mineralnih ulja na ovom području, ukupne površine od 25.000 kvadratnih metara - kaže Kučuk.

On objašnjava da ulja nastaju kao produkt saobraćaja, pa se na osnovu uzoraka uzetih u zimskom periodu pretpostavlja da je njihova vrijednost ljeti veća. Međutim, tada je nemoguće uzeti uzorke vode jer zemlja veoma brzo apsorbira vodu. Prema ovom rezultatu, mjesečna disperzija, odnosno raspršenost ulja u zraku i na zemlji iznosi 720 kilograma. To je mnogo za okolinu i njena izvorišta.

Problem je i bespravna gradnja


- Glavni problem je u tome što još uvijek imamo kuće i ljude u prvoj vodozaštitnoj zoni koji, obavljajući svakodnevne poslove, dodatno ugrožavaju i dovode u pitanje kvalitet vode. Bespravna gradnja je također problem s kojim se nadležni trebaju pozabaviti, jer frekvencija automobila, gradnja, ali i okolne autopraonice negativno utječu na prvu vodozaštitnu zonu - ističe Kučuk.

Može nam se sutra obiti o glavu

- Vrijeme je da shvatimo značaj i ozbiljnost ovog problema te da nadležni nastave s provedbom plana zaštite koji podrazumijeva otkup zemljišta u prvoj zoni. Danas imamo vodu na slavini i to 1.000 litara za 1,25 KM, a sutra će građani trčati u prodavnicu i kupovati tri do pet litara vode za 1,50 KM. Ono što danas uradimo ili ne uradimo, može nam se sutra obiti o glavu - upozorava Kučuk.


Autor: L. KAVAZOVIĆ

09/02/2009 Dnevni Avaz


Share this