Ilegalni otpad pored vodovoda

Mještani Grđevca, sela udaljenog od Visokog desetak kilometara, protestirali su zbog odlaganja medicinskog otpada na zemljištu nedaleko od njihovih kuća. Kako su nam kazali, vlasnik parcele je Mehmed ef. Omanović, vlasnik firme „Pokop", koja preuzima patološki otpad iz Kliničkog centra Sarajevo, kao što su odsječene ruke, noge, izvađene posteljice, bubrezi.

U više navrata Omanović je dovlačio otpad u vrećama i plastičnim kutijama i zakopavao u svojoj parceli na dubini od dva, tri metra.

- Mi smo ga pratili i već tri mjeseca ovo radi. Ovdje ima 15 raka u koje zatrpava taj otpad. Nit' je koga pitao, nit' bilo šta drugo. Tražio je da kopa otpad u Porječanima, ali mu nisu dozvolili. Tako da je ovdje kupio zemlju i sada dijelove ljudskog tijela kopa u ovim rakama. Izašlo je čitavo selo da se buni - ističe Nedim Avdibašić, predsjednik podružnice Grđevac, MZ Porječani.

Protestu mještana prisustvovali su općinski inspektori i policija. Inspektori su naložili Omanoviću da obustavi odlaganje otpada. Da cijeli slučaj bude alarmantniji, ovim dijelom sela protiče voda kojom se snabdijeva oko 500 domaćinstava. Općina Visoko je odobrila 60.000 KM za rješavanje vodosnabdijevanja i vodovodne cijevi trebale bi biti položene duž parcele Mehmeda Omanovića.

- Baš jutros kada smo došli ef. Omanović je tražio da izmjestimo vodu sa njegove parcele. Sve ovo nam radi jedan hadžija i mislim da je to sramota. Mi nećemo otići odavde dok ne odvuče ovo što smo mi otkopali - naglašava Avdibašić.
 
Dozvolu nije tražio


Kako smo saznali, Omanović je prije godinu dana potpisao ugovor sa Kliničkim centrom u Sarajevu o preuzimanju patološkog otpada. Priznaje da nije tražio dozvolu za odlaganje otpada ni od Općine Visoko, ni od sanitarne inspekcije, pa ni od mjesne zajednice. Inače, Omanović ima dozvolu da kopa samo na groblju u Moštru, gdje se već nalazi nekoliko mezara mrtvorođene djece.

Ovo je na mojoj zemlji

- To je hirurški otpad, kao što su odsječene ruke, noge. Taj otpad se kopa u zemlju isto kao i mrtvi ljudi. Čovjek kada umre kopa se na dubini od jednog metra i nikom ne smeta. Mi ovdje kopamo na dubini od dva metra, po svim propisima i potpuno zaštićeno. Ovo je na mojoj zemlji i kada ne smeta groblje, što bi ovo smetalo - ističe ef. Omanović.


Autor: N. OMEROVIĆ

13/02/2009 Dnevni Avaz


Share this