Hemikalija zagadila rukavac Une i izazvala pomor ribe

Una zagađena kemikalijama koje su došle iz gradske kanalizacije.

Hasnaga Topčagić iz Bosanske Krupe bio je šokiran kada je iz svoga dvorišta u rukavcu Une, nizvodno od kanalizacijskog kolektora „Kalender", ugledao veliku masnu mrlju nastalu izlijevanjem nepoznate vrste hemikalije koja je izazvala pomor malih riba u ovoj rijeci. Hemikalije su u Unu doprle iz kanalizacije, kaže Hasaga i dodaje da je Una bila potpuno crna.

- Bila je to strahota vidjeti. Ja mislim da se ovakvo što nigdje ne događa kao ovdje. Da je to negdje na zapadu, neko bi ošo na robiju za to. Tu je bilo na hiljade ribica koje su uginule i otišle niz rijeku. Odmah sam pozvao Radio Bosansku Krupu, inspektora i predsjednika Ekološkog pokreta „Zeleni". "Ovdje je nemoguće živjeti od smrada", ističe Topčagić. Prema njegovim riječima, ovo zagađenje Une već godinama se ponavlja na šta do sada niko nije reagirao. Na potezu su inspektori koji bi zagađivače Une i okoliša ubuduće trebali oštro sankcionisati.

Prema njegovim riječima, ovo zagađenje Une već godinama se ponavlja na šta do sada niko nije reagirao. Na potezu su inspektori koji bi zagađivače Une i okoliša ubuduće trebali oštro sankcionisati.


27/07/2007 www.bih-ribolov.com


Share this