Gospodine ministre, učinite nešto!

Povodom vijesti da se Ivo Lučić, poznati borac za zaštitu pećine "Vjetrenice", sprema na štrajk glađu, kao posljednju mjeru u borbi protiv sprege tajkuna i lokalne birokratije koji su namjerili da ovaj zaštićeni spomenik prirode uzmu pod "svoje", pozivamo ministra okoliša gospodina Nevenka Hercega da se počne miješati u svoj posao i konačno riješi status ovog prirodnog dragulja Bosne i Hercegovine.


 

Predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ivo Lučić stupio je jutros u štrajk glađu zbog, kako je kazao, šutnje nadležnih institucija kada je riječ o zaštiti špilje Vjetrenice u koju je već četiri puta provaljeno.

- To je krajnji moralni čin na koji sam prisiljen da bih zaštitio najveće poznate prirodne vrijednosti ne samo BiH i okolnih krških zemalja nego i takvog tipa vrijednosti uopće u svijetu. Na to me tjeraju moralni, znanstveni, ekološki, stručni, duhovni, zavičajni i patriotski razlozi - istaknuo je Lučić.

Kako je kazao, cilj njegovog stupanja u štrajk glađu jest ustanovljavanje mjera koje će osigurati normativnu, institucijsku i stvarnu zaštitu Vjetrenice, te otvoriti mogućnosti njezina održivog korištenja u smislu ranijih zaključaka o proglašenju nacionalnog parka i upisa na svjetsku listu.

- Ovim činom pozivam u pomoć sve ljude koji mogu doprinijeti navedenom rješenju - dodao je Lučić.

Inače, iz Speleološke udruge optužuju Općinu Ravno za razbijanje brave na Vjetrenici i ističu kako Općina želi otrgnuti Vjetrenicu zaštiti te da kroz dodatna ulaganja žele podići njezinu tržišnu cijenu i predati je na upravljanje nekim "poslovnim krugovima".

Općina je pokušala dva puta protuzakonito dodijeliti Vjetrenicu, u čemu ju je spriječila Speleološka udruga, istaknuo je Lučić.

 


28/05/2009 FENA


Share this