Girska pećina

Opis

Svrstava se u prirodna dobra od velikog značaja, odnosno prirodna dobra prve kategorije. Smještena je na sjeveroistočnim padinama planine Ozren, u selu Donje Gire, 27 km od Sokoca.

Ulaz u pećinu je na 890 metara apsolutne visine. Iz pećine tokom cijele godine ističe potok koji se poslije stotinak metara ulijeva u riječicu Rijeku, lijevu pritoku Bioštice. Pećina se speleomorfološki sastoji od “Glavnog kanala”, dugakog 930 metara, i nekoliko manjih, ukupne dužine 1.300 metara.

“Glavi kanal” se završava sifonom, udaljenim 930 metara od ulaza, iznad koga se nastavljaju dva kanala duga po stotinu metara. Pećinski stubovi u glavnom kanalu dostižu prečnik i do tri metra, a kanal je ispunjen i salivima, koralnim nakitom, stalaktitima i draperjem.

“Glavni kanal” cijelom dužinom protiče potok dubok od 20 do 50 centimetara. Pojedine dvorane su široke i visoke do 15 metara. Pećina je izuzetno bogata pećinskim nakitom, posebno centralni i završni dio, kao i jedan manji bočni kanal blizu ulaza.

Pećinski stubovi, na pojedinim mjestima široki i do tri metra, spadaju u najljepše primjerke pećinskog nakita u pećinama Republike Srpske. Pećina je samo jednom speleološki istraživana, 1893. godine (Jamarsko društvo “Črni galeb” iz Prebolda, Slovenija). Za vrijeme istraživanja podžemni kanali su grubo izmjereni. Topografski crtež nije sačuvan.

Galerija

Karta

 

Ostalo

Status: 
Spomenik prirode
Površina: 
25.37
Entitet: 
RS
IUCN kategorija: 
III
Efektivno zaštićeno: 
Da