Ekološka katastrofa u Šićkom Brodu ugrožava zdravlje djece!

Šićki Brod: Nedopustiva greška Elektroprivrede BiH

Predstavnici Udruge građana "Eko - Sport" Šićki Brod oglasili su se priopćenjem za javnost u kojem optužuju Elektroprivredu BiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma za jučerašnju, kako su kazali, ekološku katastrofu u mjesnim zajednicama Šićki Brod, Bukinje i Husino te ih pozivaju da žurno riješe taj problem.

Kako ističu iz te udruge, naselje Šićki Brod jučer je u popodnevnim satima u potpunosti prekriveno prašinom, točnije kontaminiranom šljakom koja je nanosima vjetra sa odlagališta šljake Divkovići 2 donesena u spomenuto naselje odakle ju je vjetar dalje nosio na naselja Bukinje i Husino.

-Ovo je drugi put u 20 dana da se ovakva ekološka katastrofa ponavlja, naselja su potpuno prekrivena prašinom, a građani i djeca uspaničeno trče okolo ne znajući što se događa. Tim povodom Udruga građana Eko – Sport javno upozorava nadležne organe da više neće trpjeti incidente kao ovaj te da kreće u javnu, medijsku, a ako bude potrebe i pravnu borbu protiv krivaca zbog kojih građani Šićkog Broda, Bukinja i Husina moraju živjeti u stalnom strahu i teroru- kazao je u ime te udruge Dejan Lovrić.

Iz te udruge također pozivaju Federalnu upravu za inspekcijske poslove da posjeti naselja Šićki Brod, Bukinje i Husino kako bi pogledali desetine amaterskih snimaka koje su zabilježili građani i aktivisti Udruge Eko – Sport te se tako uvjerili u postojanje ekološke katastrofe na tom području.

Najveći problem, zbog kojeg su građani u ogromnom strahu je dolazak ljepšeg i toplijeg vremena, jer šljaka miruje i vjetar je ne donosi u naselja kada je natopljena kišom. Međutim, dolaskom toplijeg vremena sigurno možemo očekivati nove katastrofe u ovim naseljima, kazao je Lovrić.


21/07/2010 Dnevni Avaz (Fena 06/07/2010 12:10:00)


Share this