Drina je sve

Gradnji HE Ustikolina se usprotivilo više od 13.000 potpisnika peticije od Zvornika do Foče. Međutim, pripadnike lokalne zajednice u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, niko ništa ne pita.13.000 potpisnika peticije tužit će ministra Heću

 
Stanovnici Ustikoline ogorčeni su izjavom koju je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić dao u emisiji Federalne televizije "60 minuta" da BiH izgradnjom hidroelektrana "dobiva velike investicije, a ne daje ništa".

- Mene je kao čovjeka zaboljelo što član Predsjedništva kaže da će država dobiti nekakve milione, a zauzvrat ne daje ništa. Ako je njemu ova rijeka ništa, onda se on grdno vara, jer ljudima koji su se ovamo vratili, Drina je sve - kazao nam je stanovnik Ustikoline Zaim Gluhačević.

Admir Kuljuh, predsjednik Sportskoribolovnog društva "Halil Sofradžija" kaže da se gradnji HE Ustikolina usprotivilo više od 13.000 potpisnika peticije od Zvornika do Foče. On najavljuje da će u njihovo ime, zbog samovolje i ignoriranja stava lokalnog stanovništva, podnijeti tužbu protiv federalnog ministra Vahida Heća te svih osoba koje su zloupotrijebile položaj prilikom odabira strateškog partnera - austrijske APET grupe.

- Ministar Hećo duboko je zabazao oko tih pregovora. On je po zakonu bio dužan poslušati lokalnu zajednicu koja se protivi gradnji, ne prihvatiti lobiranja, pa zaustaviti i ta svoja. On ne želi čuti mišljenje pet vrsnih stručnjaka za hidrosisteme u BiH - kaže Kuljuh.

Prof. dr. Avdo Sofradžija ističe kako je sasvim sigurno da se zaobilazi i struka i šira javnost.

- Sve se dešava na nivou lobija, uskih grupa, nekih političkih struktura kojima je u ovom trenutku to prioritet. Mi u BiH nismo u situaciji da nam treba struja, ona se i u ovom trenutku izvozi. Očigledno je da su u pitanju interesi pojedinaca i energetskih lobija koji prodaju nacionalno blago, a ne vode računa o veoma ozbiljnim posljedicama - navodi Sofradžija.

Abid Kalkan, predsjednik Udruženja "Dijaspora", naglašava:
- Naši "trgovci" do sada nisu nikoga od nas pitali za elektrane i idu po krčmama i skrivenim minderima gdje rasprodaju državu.

Sofradžija: I mi eksperti smo protiv

Profesor Sofradžija pojašnjava da bh. eksperti imaju dovoljno argumenata za protivljenje izgradnji HE Ustikolina.

- Oscilacije koje izaziva HE Mratinje dovele su do devastacije korita Drine i cjelokupnog živog svijeta. Prije 30 godina ovo je bio župni kraj s višim temperaturama nego u Sarajevu. Danas smo hladniji, jer je Drina postala jedan strašan kanal za hladne vode s Mratinja koje dovode do svakodnevne magle, poremećaja i zbog čega smo već ostali bez desetak vrsta riba. Gospodin Silajdžić kaže da nema nikakvih prepreka za izgradnju HE Ustikolina, ali ako se to desi, ovaj dio oko Ustikoline postat će smetljište u kojem će se skupljati otpad od Tare i Kolašina pa nizvodno - ističe Sofradžija.

A. BAJRAMOVIĆ


30/01/2008 Dnevni Avaz


Share this