Divlje deponije u Tuzlanskom kantonu ugrožavaju zdravlje ljudi

Nakon što je prije nekoliko godina propao projekat gradnje „Regionalne eko-sanitarne deponije Huskići“ kod Lukavca, problemi sa gradskim deponijama u svih dvanaest općina Tuzlanskog kantona aktuelizirani su, jer deponije rastu, a gotovo niko ništa ne radi da se problemi riješe.

Za te poslove treba puno sredstava, prije svega prostor za deponiju, ali i ispuniti stroge kriterije okolinskih dozvola. Jedino je općina Srebrenik taj problem riješila kvalitetno i na vrijeme.

Kantonalna inspekcija iz Tuzle je zbog katastrofalnog stanja u oblasti odlaganja smeća, izdala rješenja o zatvaranju svih dvanaest općinskih deponija, ali one i dalje rade, na njima se odlaže čvrsti otpad, a mnoge ni fizički nisu zaštićene, pa po njima svakodnevno rove sakupljači sekundarnih sirovina. Također, slobodno hodaju i životinje kao prenosici zaraznih bolesti.

 Stanje je alarmantno, pa je na posljednjoj sjednici OV-a Gračanica pokrenuto pitanje rješenja problema gradske deponije „Grabovac“ koja je sišla gotovo do samog magistralnog puta Tuzla-Doboj. Što je nagore, u blizini deponije živi veliki broj ljudi kojima je ugroženo zdravlje.


01/02/2013 Dnevni Avay


Share this