Dezinformacija ili skrivanje istine

Manipulacije energetskih lobija oko gradnje hidroelektrana na Neretvi se nastavljaju ...


Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju energetskih objekata koju je Vlada FBiH donijela 28.09.2006. g., dva dana prije izbora, nezakonito i u spletu u najmanju ruku čudnih okolnosti, poslije 16 mjeseci trese ovu zemlju. Okolnosti i način donošenja odluke morali su rezultirati svim onim što se sada u vezi sa odlukom dešava. Zato i ne čudi i ono što se moglo čuti od g. H. Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, u emisiji Telering (TV OBN) u kojoj je gostovao dana 31.01.2008. g.
Razgovarajući o dešavanjima u energetskom sektoru a u vezi izbora strateških partnera i izgradnje energetskih objekata na upit M. Đakovića, urednika i voditelja emisije, šta g. Silajdžić misli o 13.000 potpisnika peticije iz doline Neretve protiv izgradnje brana na Neretvi g. Silajdžić je kazao: „To je dezinformacija. Naprotiv, postoje spiskovi zagovornika HE iz doline Neretve koje sam lično vidio“. Bio je to očigledan primjer kakve se neistine mogu plasirati i od najviših predstavnika vlasti.
Želimo javnost još jednom podsjetiti o višemjesečnoj kampanji provođenoj od strane nevladinih organizacija protiv izgradnje brana na gornjem toku Neretve, a koja je u većini medija bila jako prisutna. U okviru te kampanje u organizaciji Zeleni – Neretva iz Konjica pokrenuto je prikupljanje potpisa građana BiH koji su protiv brana, a za spas preostalog dijela Neretve, prirodnog dragulja visoke vrijednosti. Peticija građana, sa cca 15.000 potpisa, prvenstveno mladih na koje se g. Silajdžić poziva u emisiji, poslana je na adresu Vlade FBiH koja je i donijela spornu odluku. Poslije više od 40 dana paket sa potpisima se vratio pošiljaocu uz obrazloženje sarajevske pošte da je primalac i poslije više poziva odbio da preuzme pošiljku. Da li su mjere sigurnosti bile razlog da se ne primi ova „eksplozivna naprava“ ili nešto drugo nama nije poznato.
Istovremeno u svim dokumentima koji prate zahtjev potencijalnog koncesionara (Intrade energija) upućen Vladi i Komisiji za dodjelu koncesije uporno se proturaju razni dokumenti: zapisnici i saopćenja koji bi trebali da selektivnim metodama lažiraju opću saglasnost stanovništva i lokalne zajednice za izgradnju hidroenergetskih objekata. Uz dužno uvažavanje svačijeg mišljenja besramno je sakrivati i ignorisati većinsko mišljenje javnosti koje je jasno iskazano u proteklom periodu. Pretpostavljamo da je g. Silajdžić vidio spisak zagovornika brana koji je barem stotinu puta manji od pomenutih spiskova peticije protiv brana. Ističemo i činjenicu da i u ovoj friziranoj i doziranoj informaciji o kobajagi općoj saglasnosti nema zahtjeva općine Konjic o minimalnim uvjetima bez kojih općina neće prići davanju saglasnosti za gradnju.
U svakom slučaju, mi ćemo uskoro ponovo poslati paket-peticiju na adresu Vlade, ali ovaj put na funkcionalniji način i uz upoznavanje svih medija i cjelokupne javnosti.

15/02/2008 www.zeleni-neretva.ba


Share this