Da li će iko uključiti sirene uzbune za Lukavac?

Prema podacima objavljenim na stranici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, u Lukavcu je 16.12.2014. godine izmjerena srednja dnevna vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2,5 od 300 μg/m3, kojoj odgovara vrijednost Indeksa kvaliteta zraka (EPA AQI) od 350!!! Takvo stanje je u mnogim zemljama svijeta prepoznato kao izuzetno opasno po zdravlje cjelokupne populacije nastanjene u zagađenom području, sa preporukama da najugroženije kategorije stanovništva - trudnice, srčani bolesnici, svi sa respiratornim problemima, djeca i stari, ostanu u zatvorenom prostoru, dok svi ostali trebaju izbjegavati bilo kakve napore tokom boravka vani.

Ali ne i kod nas. Prilikom donošenja odgovarajućeg pravilnika, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH je propustilo da donese bilo kakve mjere u slučaju povećanog zagađenja lebdećim česticama. Većina kantona je ovaj Pravilnik samo slijepo prepisalo i sada imamo situaciju da epizode alarmantnog, za mnoge kategorije stanovništva čak i po život opasnog zagađenja, koje su vrlo česte u zimskim mjesecima, prolaze potpuno nezamijećeno.

Istog dana nešto niže u odnosu na Lukavac, ali i dalje vrlo visoke vrijednosti zagađenja lebdećim česticama PM2,5 su istoga dana zabilježene i na mjernoj stanici u naselju Cerik (176 μg/m3, EPA AQI 226 - vrlo nezdravo) . Čak su i u Kalesiji, u kojoj nema industrijskih pogona, zabilježene visoke vrijednosti koncentracije PM2,5 (66 μg/m3, EPA AQI 156 - nezdravo).
Podataka o zagađenju lebdećim česticama sa mjernih stanica u Tuzli za 16. decembar uopće nema!

Izgleda da će tužbe kod nadležnih domaćih i međunarodnih pravnih institucija biti jedini način da natjeramo vlast da radi svoj posao.

Grafičko objašnjenje Indeksa kvaliteta zraka u Šangaju (Kina)


17/12/2014 Eko akcija


Share this