Crna rupa evropske civilizacije

 

Fahrija Ćelić od Brigitte Bardot traži novac za medvjede

Na dvanaestom kilometru makadamskog puta koji od Gornjeg Vakufa preko Krupe vodi prema Novom Travniku nalazi se privatni ribnjak gornjovakufskog poduzetnika Fahrije Ćelića. Pored veoma lijepog prirodnog ambijenta znatiželju gostiju privlače i dva siva medvjeda - mužjak i ženka.

Svojevrsna atrakcija

Upravo ovi medvjedi postali su predmet interesovanja nekada planetarno popularne francuske glumice Brižit Bardo (Brigitte Bardot), koja se nakon prestanka bavljenja glumom u potpunosti posvetila zaštiti životinja. Bardo, koja danas proslavlja 75. rođendan, pismom je od bh. vlasti, konkretno ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damira Ljubića, zatražila da joj pomogne s izmještanjem medvjeda u azil u Njemačkoj.

Vlasnik medvjeda Fahrija Ćelić s kojim smo razgovarali u Gornjem Vakufu prilično mirno je primio informaciju o inicijativi Brižit Bardo.

- To je bez sumnje human gest bivše popularne glumice i realizacija njenog nauma je izvodljiva ukoliko bi se meni platila odšteta. Ja sam tri medvjedića kupio u kutiji od cipela u Jezeru u Republici Srpskoj za hiljadu eura. Bili su teški po 2,7 kilograma. Sada su mužjak i ženka porasli, stari su godinu i sedam mjeseci i teže u prosjeku oko 200 kilograma. Trećeg medvjeda sam prodao Eminu Ljutiću iz Bistrice, za što su novac dali njegovi prijatelji iz Zenice - kaže Ćelić, koji ne želi otkriti koliko bi novca tražio kao odštetu.

Nastavlja da je njegova namjera bila da medvjede zaštiti i hrani, a "usput i da mame poglede i predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posjetioce u restoranu". Ističe da je resornom ministarstvu uputio zahtjev da mu izdaju dozvolu za njihovo čuvanje, ali da nikada nije dobio odgovor. Tvrdi i da su mu često dolazili inspektori koji su ga kažnjavali sa 1.000 maraka zbog toga što se medvjedi nalaze u lancima.

Ćelić navodi i kako nema novca da bi mužjaku Gvidi i ženki Joki obezbijedio „bolji ambijent", a spreman je, ako bi mu "odgovorni dodijelili dunum zemljišta, podići kredit i napraviti im adekvatan prostor za život". Odlučno odbija navode nekih udruženja za zaštitu životinja da se medvjedi slabo hrane.

Upoznao bi Brižit

- Punih šest mjeseci pili su i po deset litara mlijeka dnevno, sada pojedu po dvije vreće kukuruza sedmično. Dajem i druge hrane. Nisam ja neupućen u životinjsko carstvo. Svakog dana ih puštamo, igramo se s njima i u dobroj su kondiciji. Držim i golubove, ptice, zečeve... Uz to, mislim da u našem kantonu u ovakvim uvjetima živi između 10 i 15 medvjeda, ali je negativni fokus samo okrenut prema meni, ne znam zbog čega. Bit će mi ih žao, ali dajem zeleno svjetlo da do njihovog izmještanja na inicijativu Brižit Badro uz nadoknadu dođu po njih, jer će pretpostavljam otići tamo gdje će im biti bolje - zaključuje svoju priču Ćelić.

Na kraju, na pitanje da li bi prihvatio da lično Gvida i Joku deportira u Njemačku i eventualno se sastane sa Badro, odgovorio je potvrdno.

- Da, putovao bih s njima, a i upoznao Brižit - kaže Ćelić

Ne zna se ko daje dozvolu

Bogdana Mijić, sekretar Udruženja za zaštitu životinja NOA iz Banje Luke, koje je i pokrenulo inicijativu za spas medvjeda, nada se da će kod nadležnih "prevladati razum, te da će medvjedi biti izmješteni". Ističe da su na području FBiH u sličnoj situaciji još četiri medvjeda.

- Neprihvatljivo je da idu u odstrel, kao što je naredila inspekcija. Već više od godinu Ministarstvo poljoprivrede FBiH i nadležna inspekcija imaju spisak divljih životinja koje su u zatočeništvu. Ljudi koji ih drže nisu vlasnici tih životinja, one su na njihovim imanjima ilegalno - kazala nam je Mijić, naglašavajući da se još ne zna ko je nadležan da potpiše izvoznu dozvolu za transport medvjeda.Autor: A. MANDŽIĆ - B. T.


28/09/2009 Dnevni Avaz


Share this