Bravo Goraždani!

Građani općine Goražde, jedne od najsiromašnijih na teritoriji Federacije BiH, su odlučni da sačuvaju rijeku Drinu od uništenja.Zabranjena gradnja HE Ustikolina


Za dva mjeseca referendum građana: Bez pitanja građana i Općine nema gradnje na vodotocima Drine
07.02.2008. 09:01

Općinsko vijeće Goražde jučer je jednoglasno usvojilo odluku kojom se protivi izgradnji hidroelektrane Ustikolina, u skladu sa Zakonom o koncesijama uskraćuje svoju saglasnost za projekt i obavezuje sve općinske institucije da postupaju u skladu s tim.

Ogorčeni vijećnici

Odluka će ostati na snazi do provođenja referenduma građana koji će se izjasniti jesu li za ili protiv izgradnje. Referendum će biti održan u naredna dva mjeseca.

U diskusiji prije usvajanja vijećnici svih stranaka izrazili su ogorčenje činjenicom da Ministarstvo energije FBiH odluke od značaja za budućnost generacija u Podrinju donosi uprkos protivljenju javnosti.

Izgradnjom brane bio bi potopljen i dio Goražda, a domaći eksperti upozoravaju i na brojne posljedice po život njegovih stanovnika.

- Apsolutno me ne interesuje ekološka studija i protiv sam izgradnje HE na ovih 25 kilometara Drine. Sve se plati, pa i studija koja će izgledati fantastično i mi ćemo padati ničice po cesti što ćemo to graditi - kazao je nezavisni vijećnik Sead Tafro.

Jusuf Tutić poručio je da će na referendum o izgradnji hidroelektrana izaći više ljudi nego na izbore.

- Niko od zvaničnika i ne spominje Deklaraciju koju smo mi usvojili. Tako se ponašaju prema nama, a žele na našem praviti - kazao je Tutić.


07/02/2008 Dnevni Avaz


Share this