Šume za rasprodaju

Sa otvaranjem elektrana na biomasu u Evropi pojačana je i potražnja za jeftinom sirovinom. Mešetari su počeli da napadaju i naše šume.

 

Sumnjivi planovi firme Balkan Bimass Invitative: Žele monopol nad prirodnim bogatstvom

 

 

 

BANJALUKA - Novoformirano preduzeće u RS "Balkan Bimass Initative" (BBI), koje zastupa Ronald Walschot, preko kiparske firme "Forest Bio Energy", pokušava da uđe na tržište RS i sa JP "Šume RS" sklopi krajnje štetan ugovor o isporuci 400.000 kubnih metara drvne biomase, koju bi koristiili u proizvodnji peleta, toplotne i električne energije, saznaju "Nezavisne".

Protiv ovih planova BBI-ja i eventualnog sklapanja ugovora onako kako predlaže ova firma je i Jakov Galić, direktor JP "Šume RS", koji naglašava da ovo javno preduzeće nema tih količina drvne biomase te da u "svu tu priču treba ići postepeno".

"Upoznat sam s namjerama BBI-ja. Mi objektivno nemamo 400.000 kubnih metara biomase. Apsolutno je neprihvatljivo što to traže na deset godina jer nakon tri godine došli bismo u situaciju da nemamo više otpadnog drveta i ako se preuzmu ugovorne obaveze morali bismo da mu isporučujemo trupac na ime biomase i to je nedopustivo", naglašava Galić.

On ističe da je čitava priča BBI-ja dosta nejasna čak i vrhunskim šumarskim inženjerima te da je mišljenja da se prvo napravi jedna ogledna fabrika i da se na osnovu toga ulazi u dalje aranžmane.

"Ukoliko jedna takva fabrika peleta pokaže rezultate, tek onda treba postepeno otvarati nove", naglašava Galić dodajući da je o tome razgovarao i sa Aleksandrom Džombićem, premijerom RS, koji se na neki način složio s njim.

Inače, BBI je nedavno svim relevantnim institucijama u RS pod naznakom poslovna tajna poslao dokument "Plan investiranja 360.000.000 evra u narednih pet godina", u kojem navodi da će im, pored 400.000 kubnih metara drvne biomase koje treba da obezbijedi JP "Šume RS", biti potrebno još 700.000 kubnih metara, koje će, prema dokumentu, obezbijediti kroz razne ugovorne odnose sa JP "Šume RS" i  preko Udruženja privatnih vlasnika šuma.

Ono što je sigurno jeste da "Šume RS" ne raspolažu sa tolikim količinama drvne biomase i da bi potpisivanje ugovora sa BBI-jem, a na osnovu njihovog plana investiranja, bilo krajnje štetno po RS, kao što je štetan i ugovor JP "Šume RS" sa "Forest Bio Energyjem", koji je posljednjih dana svog mandata potpisao Neđo Ilić, bivši direktor ovog javnog preduzeća.

Mišljenje o ugovoru JP "Šume RS" i "Forest Bio Energyja" ranije je dao i Šumarski fakultet u Banjaluci, koji ga je ocijenio krajnje štetnim i kojim se, ukoliko se realizuje, narušava eko-sistem.

Inače, "Forest Bio Energy" zajednički je formirana firma JP "Šume RS" i kiparske kompanije "Balkan Investmens ant Development", a formirana je sa početnim kapitalom od 6.000 KM, u kojem javno preduzeće ima udio od 1.000 KM.

Naime, svojim planom BBI želi da investira izgrađujući nekoliko fabrika peleta, preko 40 sistema snage po dva MW, i to u dvadesetak opština u RS, ali kao uslov svih uslova jeste ugovor sa JP "Šume RS".

"Oni žele da zadive nekoga. Ukoliko dođe do realizacije toga, pored monopolskog položaja kojeg će imati na prirodno bogatstvo RS, doći će i u pozicije da tužbama iz JP 'Šume RS' uzimaju milione KM", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nismo uspjeli dobiti komenar na plan BBI-ja i koliko bi jedan takav ugovor bio štetan po RS, a Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, bio je nedostupan na mobilni telefon.

Inače, cijeli plan investiranja 360.000.000 evra, a koji je u posjedu "Nezavisnih", zasnovan je na osmišljenim projektima Aleksandra Dende, suvlasnika firme "Balkan Investmens ant Development", koja je sa JP "Šume RS" formirala "Forest Bio Energy".

Uroš Vukić


05/01/2013 Nezavisne novine


Share this