Šumarstvo i drvna industrija u dubokoj krizi

Šumarstvo i drvna industrija u Federaciji BiH prolaze kroz najteži period poslovanja u posljednjih desetak godina. Proizvodnja šumskih sortimenata za sedam mjeseci ove godine smanjena je za 22,5 posto, prodaja trupaca četinara za 33 posto.

Za osam mjeseci ove godine proizvodnja drvoprerađivača je u padu, a indeks proizvodnje u odnosu na isti period 2008. godine je 70,9. Izvoz proizvoda od drveta za sedam mjeseci je 83,9 posto u odnosu na isti period lani, a proizvodnja namještaja za osam mjeseci u odnosu na lani je 75,2.

Riječ je o privrednoj djelatnosti s oko 17.500 zaposlenih, koja bi, uz metalnu industriju i energetski sektor, trebala biti temelj ukupne bh. ekonomije. Ona za to, prema riječima dopredsjednika Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH Jage Lasića, ima sve potrebne pretpostavke.

Nažalost, država je digla ruke od šuma i šumarstva. Kupujući socijalni mir, povremeno donosi odluke koje su dugoročno pogubne, kao što je ona o sječi oko 30.000 kubnih metara drveta u Srednjobosanskom kantonu po odluci kantonalne Vlade. Kako se čulo na prošlosedmičnoj sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije PK, to je učinjeno s namjerom da se drvo na sumnjiv način proda privatnom licu. Za šumarstvo je još pogubnije odbijanje poslanika Predstavničkog doma federalnog Parlamenta da utvrđivanjem nacrta novog zakona o šumama ubrzaju njegovo izglasavanje i time šume zaštite od kriminalaca i ljudi sklonih korupciji.

Piše: Hajdar Arifagić


26/10/2009 Oslobođenje


Share this